AV-MEDIAS DIGITALA VECKA

18-20 mars 2019. Varmt välkommen!

Det praktiska

Den 18-20 mars har vi fyllt kalendern med inspirerande föreläsningar, tips och workshops inom digital pedagogik för alla åldrar.

Lärare i förskolan, grundskolan och gymnasiet, modersmålslärare, fritidspedagoger och skolbibliotekarier, ja alla som jobbar i länets skolor, varmt välkomna till oss på Nygatan 34 i Kalmar!

Dagarna under digitala veckan 18-20 mars är uppdelade i två pass, förmiddag respektive eftermiddag där du kan välja bland flera olika aktiviteter.

Anmälan

Vi håller till i våra lokaler på Nygatan 34 i Kalmar (med undantag för tisdagens föreläsning med Anders Thoresson som hålls på Stadshotellet i Kalmar)

Scrolla ner för att läsa veckoprogrammet!

Deltagandet är kostnadsfritt, du väljer själv vilka och hur många programpunkter du vill delta i. Antalet platser är begränsat. Vi önskar att du anmäler dig så vi kan förbereda oss på bästa vis.

Program

MÅNDAG 18 MARS

Måndag förmiddag

Film i skolan

Använd film i undervisningen! Vår Mediepedagog visar nyheter i Mediekatalogen och ger er sina bästa praktiska tips på hur du kan använda både faktafilm och spelfilm i undervisningen. Vi kommer även prata om hur vi kan lära elever att tolka rörlig film.

Passar lärare i grundskolan.

Tid och plats: 09.15-11.15 i Mediateket

Sökteknik och upphovsrätt

Underlätta för dig när du surfar runt på webben! Få tips om hur du kan utveckla dina söktekniker så att du lättare hittar den information du är ute efter och lär dig också om vad som gäller med t.ex.bilder i sociala medier. IKT-pedagogen Daniel vägleder dig genom djungeln av villkor, licenser och andra snåriga regler som handlar om upphovsrätten.

Passar lärare i alla årskurser.

Tid och plats: 09.30-11.30 i Testrummet

Måndag eftermiddag

Grundkurs i programmering
(FULLT)

Det handlar inte om att knacka kod eller att alla elever ska lära sig php, css eller javascript, utan det är ett sätt att tänka. Det handlar om att eleverna ska få en grundläggande förståelse för tekniken runt omkring oss och förstå att det är skapat av oss. Genom att arbeta med programmering i skolan utvecklar eleverna sin förmåga att lösa problem, att samarbeta genom att tillsammans prova sig fram och att skapa kreativt med hjälp av olika kodspråk. Ni ska få testa på att leka med våra robotar och få utforska olika appar kring programmering.

Passar lärare i alla årskurser.

Tid och plats: 13.15-15.15 i Mediateket

Berätta/informera med film

Det går lika fort att berätta med film som att berätta med text! Korta filmer är lätta att ta till sig för flertalet. Det kan t ex handla om samhällsinformation, instruktionsfilmer eller fantastiska berättelser. På workshopen gör du egen kortfilm samtidigt som du får insikt i dramaturgi och bildens berättarkraft.

Passar lärare i alla årskurser.

Tid och plats: 13.30-15.30 i Testrummet

TISDAG 19 MARS

Tisdag förmiddag

Föreläsning med
Anders Thoresson

AV-Media bjuder in till en förmiddag som lyfter många aktuella frågor kring skolan och vår digital omvärld.

Frilansjournalisten Anders Thoresson konkretiserar och reder ut frågor kring de fyra aspekterna av begreppet ”digital kompetens”.

I och med den reviderade läroplanen har begreppet digitalisering givits ökat utrymme. Mycket i diskussionen kring läroplanen har handlat om programmering. Dock har fler ämnen än matematiken fått nya skrivningar.

Kanske är samhällskunskapsämnets revidering den viktigaste att ta hänsyn till, men också den svåraste. I och med digitaliseringens genomgående påverkan på samhället behöver hela skolans verksamhet utvecklas för att hjälpa eleverna att förhålla sig till denna samhällsförändring men även att kunna navigera som privatpersoner. Det gäller frågor som att förhålla sig källkritiskt, förstå hur insamlande av data påverkar vår integritet, förmåga att kunna skydda sin information och att navigera i ett allt snårigare medielandskap.

Anders Thoresson är frilansjournalist med många artiklar kring hur teknikutvecklingen påverkar oss människor och samhället vi lever i. Han gör podcasten ”Digitalsamtal” tillsammans med Carl Heath, skrivit flera Internetguider för IIS (Internetstiftelsen) och 2018 kom han ut med boken ”Skola i en digital omvärld”.

Passar både pedagoger och skolledare.

Tid och plats: Stadshotellet, Storgatan 14 Kalmar. Stora Festsalen, kl. 09.00-12.00

Tisdag eftermiddag

Mediekatalogen – Nyheter tips och trix!
(FULLT)

Mediekatalogen är en resurs för alla lärare och elever i länet. En varierad undervisning där fler sinnen aktiveras ger en större chans för fler elever att nå måluppfyllelse i skolans ämnen. Film hjälper eleven att förstå fakta, att kunna ta till sig information och vidgar elevernas kompetenser. Vi guidar dig genom mediekatalogens funktioner och delar med oss av våra bästa tips!

Passar lärare i alla årskurser.

Tid och plats: 13.15-15.15 i Mediateket

ONSDAG 20 MARS

Onsdag förmiddag

Film för svenska som andraspråk och SFI

Vi tittar på resurserna i Mediekatalogen för svenska som andraspråk och SFI. Bland annat kommer vi titta närmare på ett verktyg som heter UR Språkplay. Med UR Språkplay kan deltagarna på SFI-kurser se UR:s program med språkstöd på 20 olika språk. Kom hit och lär dig använda verktyget med oss.

Passar lärare från år 4 och uppåt.

Tid och plats: 09.15-11.15 i Mediateket

Skapa med 3D-skrivare

Utmana din kreativitet med att skapa dina egna saker. Bygg dina egna spelpjäser. Kanske en reservdel till något som gått sönder. Designa egna byggnader. Det finns mycket du kan använda en 3D-skrivare till i skolan.

På workshopen får du testa att skapa egna figurer i programmet Tinkercad för att sen skriva ut figuren med en 3D-skrivare.

Passar lärare från år 3 och uppåt.

Tid och plats: 09.30-11.30 i Testrummet

Onsdag eftermiddag

Näthat och civilkurage
– We Stand App

We Stand App är ett projekt i Kalmar län som arbetar för att motverka näthat och drivs av föreningen Kumulus. De håller i en workshop med fokus på näthat, civilkurage och sociala medier. Projektet består av två verktyg; appen We Stand App och workshops som hålls i skolor. Under passet delar de med sig av sina erfarenheter från workshops med ungdomar, samt aktuell statistik. Deltagarna får även ta del av olika fall av näthat där allt från juridiska konsekvenser, till civilkuragets betydelse på nätet tas upp. Passet avslutas med tips på material att använda i klassrummet.

Passar lärare från år 4 och uppåt.

Tid och plats: 13.15-15.15 i Mediateket

Workshop Sphero

Välkommen till en workshop med vår senaste robot: Sphero!

Sphero är en mångsidigt robot som går att programmera på tre olika sätt: genom att rita, med hjälp av blockprogrammering och med textprogrammering i form av Java. Sphero styrs via en app på platta eller mobiltelefon, dator eller chromebook.  Du kommer få prova på att programmera en Sphero så att den kör genom en klurig labyrint samt få tips på hur du kan arbeta vidare med Sphero i klassrummet.

Inga förkunskaper är nödvändiga.

Passar lärare från år 4 och uppåt.

Tid och plats: 13.30-15.30 i Testrummet